maandag 24 maart 2014

Vrijmetselarij Suriname: hoe word je lid?



Even dacht ik dat de titel van dit artikeltje zou moeten luiden: "hoe word je vrijmetselaar".

Die gedachte heb ik laten varen. Met toetreding tot de vrijmetselarij word je geen vrijmetselaar, in feite ben je dat in zeker opzicht al. Je zoekt al naar het mysterie, naar jezelf, naar het Hogere Beginsel in jezelf. Je bent al op pad, maar wilt wellicht je eigen pad vervolgen op de specifieke wijze die de vrijmetselarij te bieden heeft. Je wilt je dan aanmelden bij de vrijmetselarij. Hoe gaat dat? Welke procedure moet je doorlopen?

In dit artikeltje ga ik in op het hoe en waarom van de procedure van aanmelding voor zover voor u - in dit stadium - van belang.

Als vrijmetselaar kunnen alleen mannen ouder dan 18 jaar worden aangenomen. Voor vrouwen zijn er andere vrijmetselaarsordes, zowel gemengde ordes als een orde voor alleen vrouwen.


De procedure van aanmelding tot inwijding duurt ongeveer zes maanden. Soms langer. Een lange periode zult u wellicht zegen. De procedure duurt vrij lang omdat de vrijmetselarij immers geen tennisvereniging is waar je een jaartje lid van word en dan desgewenst naar een andere vereniging of zelfs een andere sportvereniging overstapt. Hoewel je ieder moment je lidmaatschap kunt opzeggen, treed je in beginsel voor een lange periode en vaak zelfs voor het leven, toe tot de vrijmetselarij. Een belangrijke stap die zorgvuldig en afgewogen gezet dient te worden. Van onze kant willen we teleurstelling - voor u en voor ons - voorkomen door zorgvuldig na te gaan of u past binnen de vrijmetselarij, of u in de vrijmetselarij zult kunnen vinden wat u zoekt.

(De hierna vermelde stappen in de procedure kunnen in de praktijk in iets andere volgorde plaatsvinden.)


Zo zult u nadat u zich heeft aangemeld - een gesprek krijgen met twee meester-vrijmetselaren die u behalve nader zullen informeren over de vrijmetselarij, tevens zullen proberen te beoordelen of u bijvoorbeeld voldoende in staat bent tot zelfkennis, of u respect kunt opbrengen voor de mening van anderen en of u voldoende de gevoel hebt voor symbolen en ritualen.

Tevens verwachten wij van u dat u een "vrij man van goede naam bent".

Met "goede naam" wordt zeker niet uw inkomen, opleiding of uw beroep bedoeld, maar wordt bedoeld dat u geen levenswandel hebt die maatschappelijk verwerpelijk is.

Met "vrij man" wordt bedoeld dat u vrij bent van dogma's en open staat voor nieuwe ideeën, nieuwe gezichtspunten. Zou u bijvoorbeeld op dogmatisch wijze een religie aanhangen, dan past u niet binnen de vrijmetselarij. U hebt in dat geval voor uzelf reeds antwoorden en "zoekt" immers niet meer. Zie onze "beginselverklaring".

Tijdens het gesprek krijgt de u een aanvraagformulier en een vragenlijst. De ingevulde vragenlijst dient een eerste beeld te geven van wie u bent en wat uw reden tot aanmelding is.

Na genoemd gesprek stellen beide meester-vrijmetselaren afzonderlijk van elkaar een aanbevelingsbrief op en geven die aan hun Voorzittend Meester. Deze kan, na ook zelf met u gesproken te hebben, de voorzitter van de Commissie van Onderzoek verzoeken hem te adviseren over uw aangevraagde lidmaatschap.


Tegelijkertijd tijd worden de personalia en de naam van de loge waar u zich heeft aangemeld, doorgegeven aan het secretariaat van de Orde in Den Haag. Uw gegevens worden dan op een kandidatenlijst gezet, welke lijst wordt toegezonden aan alle onder de Orde vallende loges. De lijst wordt in alle loges op de eerstvolgende bijeenkomst voorgelezen en door de Voorzittend Meester afgesloten met de vraag of iemand de kandidaat kent en informatie heeft die van belang kan zijn voor de beoordeling van de kandidatuur.


De voorzitter van de Commissie van Onderzoek (bestaande uit ongeveer vijf leden) start het onderzoek door u te verzoeken uw levensloop op papier te zetten, waaruit uw opvoeding en geestelijke ontwikkeling zou moeten blijken.Het gaat er hier om een beeld van u te krijgen. Als vanzelfsprekend wordt, zeker bij jonge mensen, niet verwacht dat zij ver zijn in hun geestelijke ontwikkeling. Sterker nog, wij nemen elkaar niet de maat en ook bij u niet. Het gaat er voornamelijk om in te schatten of u "zoekende" bent en binnen de vrijmetselarij aan uw (verdere) geestelijke ontwikkeling kan en wil werken.

Daarnaast kan de voorzitter van de commissie u verzoeken één of twee referenties op te geven.

De Commissie van Onderzoek zal in het logegebouw een gesprek met u voeren. Dit gesprek heeft niet het karakter van een soort examen. Het is een gesprek op basis van gelijkwaardigheid met u waarbij - het zij nogmaals gezegd - nagegaan wordt van beide kanten of u past binnen de vrijmetselarij en wel om teleurstellingen te voorkomen. Een dergelijk gesprek in gemoedelijke sfeer duurt ongeveer anderhalf uur.

De commissie zal vervolgens de Voorzittend Meester adviseren over uw aanmelding. De Voorzittend Meester zal de aanmelding met het advies van de commissie ter besluitvorming voorleggen aan de meesters van de loge.

Het positieve besluit door de meesters van de loge wordt met de nodige documenten toegezonden naar het secretariaat van de Orde. Na akkoord van de Orde zal er een afspraak met u gemaakt worden over het moment van uw inwijding tot Leerling Vrijmetselaar. Het is dan mij en mijn broeders een grote eer u te mogen inwijden en u een prachtige avond te bezorgen. Daarmee is de procedure beëindigd en hebben wij u als onze nieuwe broeder opgenomen in onze, de wereld omspannende, broederketen.



Pim Vos

3 opmerkingen:

  1. Ik was op zoek naar hulp op internet om mijn ex-man terug te krijgen nadat hij 5 maanden geleden van me scheidde, ik kwam zoveel getuigenissen van verschillende mensen tegen en ze hebben het allemaal over deze geweldige man genaamd Doctor ODIBOH DADA over hoe hij hen hielp red hun huwelijk en relaties en ik neem ook contact met hem op via zijn e-mail (odibohsolutionhome@gmail.com) en leg hem mijn probleem uit en hij heeft het goed gedaan door me te helpen mijn gescheiden man binnen 3 dagen terug te krijgen en later werd ik zwanger voor hem, want we zijn 6 jaar getrouwd geen zwangerschap .. ik geloof nooit dat zoiets als dit mogelijk kan zijn maar nu ben ik er een levend getuigenis van omdat dokter ODIBOH DADA mijn geliefde daadwerkelijk terugbracht en me ook hielp zwanger te raken , Als je relatieproblemen hebt of een probleem met het leven zelf, neem dan contact op met dokter ODIBOH DADA voor hulp via zijn e-mail: odibohsolutionhome@gmail.com of whatsapp +2347048883838. Dan beloof ik je dat je tenslotte, net als ik, redenen zult hebben om te vieren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede dag! Ik hoop dat jullie allemaal en jullie families veilig zijn? De Covid-19 situatie wordt echt het ergst over de hele wereld, we bidden allemaal tot de almachtige god om ons te sterkten, zodat we in leven kunnen blijven om te getuigen, ik bracht goed nieuws waar iedereen van kan profiteren en help ook het voorrecht, als je een goed vriendelijk persoon bent, die ook de wereld een betere plek willen maken om te leven , nu selecteert de vrijmetselarijmaatschappij de vriendelijkste mensen die geïnteresseerd zijn om lid te worden van de samenleving, en het goede deel is dat de vrijmetselarijmaatschappij ze niet in slechte dingen betrekken, ze zijn niet zoals de illuminati-samenleving, de vrijmetselarijmaatschappij gelooft in God, ze zijn gegroepeerd van mensen die samenkomen om mensen en anderen te evalueren oorspronkelijke toestand,zodra je lid wordt van de vereniging hebben ze zittend bedrag van voordeel dat we u als het nieuwe lid worden gegeven, en u moet 10% van het voordeel gebruiken om het voorrecht te helpen, en de geloofsbrieven aan de heerschappij te topen, ik dring er bij u op aan als u interesse heeft, vind het officiële contactadres hieronder, u kunt een van de gelukkige willekeurige zijn, iedereen heeft een stuk goed nieuws in zich, het goede nieuws is dat u niet weet hoe geweldig u kunt zijn! Hoeveel je kunt liefhebben! Wat je kunt bereiken! En wat je potentieel is, blijf sterk, sta op, heb een stem. 
    WhatsApp; +31 687329133 Mailadres; info.masonic.oregon@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  3. DIT IS DE OFFICIËLE AANKONDIGING VAN LICHT IN DE WERELD
    OPMERKING: MENSELIJKE VERKLARINGEN ZIJN NIET INBEGREPEN
    Je kunt de tempelvertegenwoordiger bereiken via WhatsApp: +
    905344501179
    Bent u een zakenman, politicus, muzikant, student? Je zult rijk, beroemd en machtig zijn in het leven, sluit je vandaag nog aan bij de Illuminati-broederschapscultuur en word meteen rijk. 1 miljoen dollar per week en een gratis huis. Waar je ook wilt wonen in deze wereld, en zelfs een salaris van $50.000.000 per maand verdient...

    Voordelen voor nieuwe leden die Illuminati-leden zijn.
    Een huis in elk land naar keuze.
    2. Een nieuwe droomauto van $ 1.500.000,-.
    Een kans om de beste rijke mannen ter wereld te ontmoeten.

    U moet minimaal 25 jaar oud zijn om contact op te nemen met onze partners Gmail: illuminatiwordorder1995@gmail.com contacteer dit nummer true WhatsApp: +905344501179

    BeantwoordenVerwijderen