maandag 5 juni 2017

Open dag Loge Concordia Suriname.



 Je hoort en ziet nooit zo veel over de vrijmetselarij.
Toch bestaat de vrijmetselarij in Suriname al 255 jaar. Loge Concordia is 255 jaar geleden opgericht en is daarmee de oudste loge en vereniging van heel Zuid-Amerika. Wereldwijd bestaat de vrijmetselarij dit jaar overigens 300 jaar. Dat is nog eens een echte Bigi Jari met hoofdletters.


De vrijmetselarij is 300 jaar geleden in Europa ontstaan tijdens de periode van de Verlichting en is dan ook sterk geïnspireerd door de idealen van de Verlichting: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.   Een tijd waarin de burger erkent wilde worden als zelfstandig persoon, als individu.


Maar waarom hoor of zie je zo weinig van de vrijmetselarij?
Dat heeft dus alles te maken met die Verlichtingsidealen. De vrijmetselarij heeft als beginsel dat ieder mens het recht heeft zelfstandig te zoeken naar (zijn) waarheid. Tegenover dit recht staat overigens dat de ander ook dit recht heeft en dat de ideeën en meningen van anderen gerespecteerd dienen te worden. Tolerantie naar mensen met andere denkbeelden (maatschappelijk, godsdienstig, politiek etc.) staat bij de vrijmetselarij hoog in het vaandel. En juist die diversiteit die je ziet in de maatschappij en ook in een vrijmetselaarsloge, maakt dat je van elkaar kunt leren. Niet de organisatie van de vrijmetselarij heeft ideeën en standpunten, maar wel iedere vrijmetselaar individueel. Iedere vrijmetselaar zoekt naar eer en geweten zijn eigen weg. Dat is de oorzaak waarom de vrijmetselaar als organisatie nauwelijks naar buiten treedt. Dat is voorbehouden aan de individuele leden.

Eenheid in verscheidenheid.
Juist omdat de organisatie strikt neutraal is, voelen mensen van uiteenlopende godsdienstige of spirituele achtergronden zich thuis in een loge. Of je nu Christen, Hindu, Moslim of Jood bent of blank, donker, of rijk of arm bent, voor de vrijmetselarij kom je als mens binnen.

Jezelf, de maatschappij en het Hoger Beginsel.
En eenmaal binnen, werken vrijmetselaren aan zich zelf. Dat begint met de zoektocht naar wie je eigenlijk bent. Ken Uzelve. Dat stond al als inscriptie in de Tempel van Apollo in Delphy. Jezelf kennen is een belangrijke voorwaarde om een beter mens te worden. Niet beter dan een ander, maar beter dan wie je gisteren was. Vervolgens werk iedere vrijmetselaar aan een betere samenleving. Zoekt op wat mensen verbindt en probeert weg te nemen wat ons scheidt. Ook hier is het weer de individuele vrijmetselaar die voor zichzelf bepaalt wat een betere samenleving inhoud. En last but not least probeert de vrijmetselaar in zijn positie te bepalen tot wat neutraal aangeduid wordt, de Opperbouwmeester des Heelals. Ook wel aangeduid als het Hogere Beginsel,  Het Licht of de Grote Geometer. Het is aan iedere vrijmetselaar om zelf te bepalen hoe hij dat hogere beginsel wil duiden en invullen.

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk binnen de vrijmetselarij?
De loge kent twee typen bijeenkomsten. Ten eerste de rituele bijeenkomsten. De vrijmetselarij is immers een inwijdingsgenoodschap zoals er zovele van  bestaan. Zo kent de vrijmetselarij het inwijdingsritueel tot leerling, een jaar later tot gezel en weer een jaar later tot meester. Die rituelen zitten vol met symboliek, bouwsymboliek en lichtsymboliek. Als je er voor open staat kan symboliek een zeer krachtige werking hebben. Die kracht begint vaak waar woorden en waar de ratio ophoudt. Ten tweede kent de loge zogenaamde “comparities”. Tijdens een comparitie houdt een broeder ( zo noemen vrijmetselaren elkaar) een lezing waarna er een gedachtewisseling plaatsvindt. Een gedachtewisseling en geen discussie. Doel is niet om een discussie te winnen, om een ander van je eigen gelijk te overtuigen. Doel is om tot verdieping te komen door meer gezichtspunten en meer visies in te brengen en die als het ware naast elkaar te leggen. Het woord comparitie is afgeleid van het woord “compare”, wat “vergelijken” betekend. Aldus leren vrijmetselaren van elkaar.   Iedere vrijmetselaar gaat zoals hiervoor gezegd, weliswaar zijn eigen weg, maar dat betekent niet dat hij alleen staat. Hij weet zich omringd door medebroeders die hem met name tijdens comparities, helpen om zijn eigen weg te kunnen gaan.


Open Dag
Treedt de vrijmetselarij als gezegd weinig naar buiten, wel doet zij veel aan voorlichting. Zo houdt loge Concordia zaterdag 10 juni om 12.30 (inloop 12.00 uur) een Open Dag waarop geïnteresseerden uitgebreid geïnformeerd worden over vrijmetselarij in het algemeen en loge Concordia in het bijzonder.
Loge concordia bevindt zich op de Van Idsingaweg hoek Kwattaweg naast het servicestation van de Shell.

Pim Vos
5 Juni 2017

1 opmerking:

  1. Ik was op zoek naar hulp op internet om mijn ex-man terug te krijgen nadat hij 5 maanden geleden van me scheidde, ik kwam zoveel getuigenissen van verschillende mensen tegen en ze hebben het allemaal over deze geweldige man genaamd Doctor ODIBOH DADA over hoe hij hen hielp red hun huwelijk en relaties en ik neem ook contact met hem op via zijn e-mail (odibohsolutionhome@gmail.com) en leg hem mijn probleem uit en hij heeft het goed gedaan door me te helpen mijn gescheiden man binnen 3 dagen terug te krijgen en later werd ik zwanger voor hem, want we zijn 6 jaar getrouwd geen zwangerschap .. ik geloof nooit dat zoiets als dit mogelijk kan zijn maar nu ben ik er een levend getuigenis van omdat dokter ODIBOH DADA mijn geliefde daadwerkelijk terugbracht en me ook hielp zwanger te raken , Als je relatieproblemen hebt of een probleem met het leven zelf, neem dan contact op met dokter ODIBOH DADA voor hulp via zijn e-mail: odibohsolutionhome@gmail.com of whatsapp +2347048883838. Dan beloof ik je dat je tenslotte, net als ik, redenen zult hebben om te vieren.

    BeantwoordenVerwijderen