zaterdag 22 juni 2019

Voorjaars St Jan, wat is dat?



Auteur: Pim Vos



In alle vrijmetselaars loges wordt deze maand het Voorjaars St Jan gevierd en wel rond de dag dat de zon haar hoogste stand bereikt heeft. In december wordt bij de laagste stand het Najaars St Jan gevierd. In Nederland noemen zij het overigens Zomer St Jan en Winter St Jan. Maar zomers en winters zijn ons in Suriname onbekend.
Maar laat ik mij beperken tot het Voorjaars St Jan. Wat is dat eigenlijk? Wat vieren we?


Johannes de Doper
Deze feesten zijn van oorsprong al eeuwen bestaande (heidense) feestdagen, die door het christendom overgenomen zijn. In de winter wordt Johannes de Evangelist herdacht en in de zomer Johannes de Doper. Beide feesten hebben van oudsher met de zonnewende te maken: het langer of korter worden van de dagen.


Johannes de Doper is de naamgever van ons Voorjaars  St Jan. In de bijbel wordt hij opgevoerd als profeet. Hij wordt de Doper genoemd omdat hij zondaars wees op het Laatste Oordeel en hen een uitweg bood door zich te laten reinigen in het water van de rivier de Jordaan nadat ze daaraan voorafgaande hun ziel al gereinigd hadden door te leven in gerechtigheid.
Die andere Johannes, Johannes de Evangelist, presenteert Johannes de Doper als iemand die niet het Licht zelf was, maar als wegbereider van het Licht. Het Licht als symbool van het Licht van de mensen, het Licht van de Liefde en dat in staat is alle dingen te bedekken, te geloven, hopen en aanvaarden.
Naar die Liefde, naar dat Licht in de duisternis van ons hart, zoeken we. Johannes de Doper wees ons de weg naar dat Licht en het is ook daarom dat de vrijmetselaar hem als voorbeeld neemt.
Het Voorjaars  St Jan is dan ook een feestelijke bijeenkomst waarin wij gezamenlijk bij onszelf nagaan, ieder voor zich, of hij het afgelopen jaar zich daadwerkelijk gericht heeft op de weg naar het Licht. Een lange en moeilijke weg waarop wij steeds weer geconfronteerd worden met onze eigen tekortkomingen en zwakheden. Wij zullen voortdurend aan de Ruwe Steen, die wij zelf zijn, moeten werken om die Zuivere Kubieke steen (het Licht zo u wilt) die daarin verscholen ligt, te ont-dekken.


Na afloop een goed onthaal
Het Voorjaars St Jan wordt in mijn Loge ook gebruikt voor de installatie van nieuwe bestuursleden  en het bedanken van de aftredende bestuursleden.


En...... niet onbelangrijk, sluiten wij dit moment van bezinning af in de banketzaal met een feestelijk broedermaal.

1 opmerking:

  1. I was searching for help on the internet to get my ex husband back after he divorced me 5 months ago, i came across so many testimonies from different people and they are all talking about this wonderful man called Doctor ODIBOH DADA on how he help them to save their marriage and relationships and i also contact him on his email (odibohsolutionhome@gmail.com) and explain my problem to him and he did a nice job by helping me to get my divorced husband back within 3 days and later on i got pregnant for him, for we have been married for 6 years no pregnancy .. I never believe that such things like this can be possible but now i am a living testimony to it because Doctor ODIBOH DADA actually brought my lover back and also help me got pregnant, If you are having any relationship problems or any problem concerning life itself why not contact Doctor ODIBOH DADA for help via his email: odibohsolutionhome@gmail.com or whatsapp +2347048883838. Then i promise you that after all said and done you will have reasons to celebrate just like me.

    BeantwoordenVerwijderen